Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Ehhez pénz kell”
  2008-11-24 07:42:54, hétfő
 
  DIVERZIFIKÁLIS ÉS SZUPERHÁLÓZAT ÉPÍTÉS ÁLMOK MARADNAK-E AZ ÚJABB NAGYRATÖRŐ UNIÓS PROJEKTEK? Katinka Barysch: ,,Ehhez pénz kell"
2008. november 23. 16:50:12

Az Európai Unió nem csak a Nabucco-földgázvezeték tervén keresztül igyekszik a közösség növekvő energiaigényét kielégíteni, de azt is szeretné, hogy Közép-Ázsiából, a Közel-Kelet országaiból és Norvégiából is importáljon földgázt, valamint kőolajt.

Mindezek azonban még nem is tervek, hanem becsvágyó elképzelések, azaz annak bemutatása, hogy az Európai Bizottság miként képzeli el egyrészt azt, hogy lehetőleg csökkentse az Oroszországból beszerzett energia mennyiségét, másrészt vészhelyzet esetére a tagállamok kölcsönös megsegítése érdekében összekapcsoljon hálózatokat.

Az Európai Unió jelenleg energiafogyasztásának mintegy 54 százalékát - és ezen belül az elfogyasztott földgáz 61 százalékát - külföldi forrásokból szerzi be.

Külföldről fedezett szükséglete 42 százaléka származik Oroszországból. Olajszükségletének egyharmadát, szénigényének egynegyedét onnan szerzi be.

Az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozta stratégiai elképzelését, amelynek elsőrendű célja az orosz forrás jelentőségének csökkentése.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a nagyra törő elképzelések bemutatásakor némi képzavartól se visszariadva kijelentette: ,,nem fogunk ölbe tett kézzel ücsörögni, miközben alvajáróként sétálunk bele egy olyan helyzetbe, ahol Európa energiafüggőségi válságba kerül".

Hozzátette: ,,Európa polgárait meg kell védeni azon kockázattól, hogy a külső szállítók ne tegyenek eleget kötelezettségeinek.

Az elképzeléseket az uniós Energiabiztonsági és Szolidaritási Akciótervnek nevezték el és annak célja elsősorban a szénhidrogén-behozatal fokozása Közép-Ázsiából, a Közel-Kelet országaiból és Norvégiából.

Barroso elnök azt is megjegyezte, hogy Európa polgárainak fejenként a mai szénhidrogén import évente 700 eurójába kerül.

Az unió ,,kormányának" számító Európai Bizottság vezetője bejelentette: az EU tervezi azt is, hogy egy ,,európai szuperhálózatot" hozzanak létre, amely a balti országokban és a Földközi-tenger térségében megerősített energiainfrastruktúrát kapcsolná össze az Északi-tenger partmenti kútjait összekötő hálózattal és a tengerben létesített ,,szélfarmokkal", nemkülönben az észak-nyugat európai nemzeti energiahálózatokkal.

Ezzel egyidejűleg az épületek, járművek és fogyasztói termékek energiahatékonyságát növelnék és fokoznák a rendelkezésre álló kőolaj- és földgáz készletek átláthatóságát, miközben a kontinensen növelnék a megújuló forrásokból származó energiát.

Az elképzelések szerint a Kászpi-tenger térségéből és a Közel-Keletről egy ,,déli földgázfolyósón" juttatnak el Európába a gázt.

A tervek szerint ,,ez az unió legfontosabb energiabiztonsági prioritása".

A dokumentumban az olvasható, hogy a földgázellátás és a csővezetékek lefektetése érdekében Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal, Irakkal, Kuvaittal, Szíriával, Jordániával és Libanonnal kell kötelező jellegű ígéretekkel véget érő tárgyalásokat folytatni.

Hosszabb távon pedig - ,,amikor a politikai feltételek ezt lehetővé teszik", áll a dokumentumban - jelentős üzbegisztáni és iráni beszállítás kerülhet szóba.

Az elképzelések szerint Norvégia - ahonnan már jelenleg az uniós földgázimport egy negyede és olajbehozatala 16 százaléka származik - kontinentális peremén maximális mértékig fokoznák az erőforrások kitermelését.

Ami az afrikai forrásokat illeti, a dokumentum elsősorban Algériával, Egyiptommal, Líbiával és Nigériával számol, valamint kiemeli, hogy a Szaharát átszelő földgázvezeték fontos, kiegészítő energiaút lenne.

Tekintettel a jelenlegi globális pénzügyi és gazdasági válságra, valamint arra, hogy az uniós támogatási prioritást élvező Nabucco földgázvezeték sorsa is bizonytalan, megkérdeztük az unióbarát, de azt ugyanakkor kritikusan szemlélő londoni agytröszt, az Európai Reform Központ vezető energia szakértőjét, Katinka Baryscht, az ERK helyettes igazgatója véleményét a bizottsági elképezelésekről.
Barysch szerkesztette az intézet által a közelmúltban kiadott, a szakemberek körében nagy figyelemmel olvasott Földgázvezetékek, politika és hatalom című kiadványt.

A szakértő elmondta, a bizottsági elképzelésekben igen sok jó ötlet van.
Annak ugyanakkor ,,legérdekesebb, de valószínűleg a leginkább vitatott pontja az, hogy az Európai Unió szerződést köthet a saját nevében egy külső beszállítóval."

Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, fejtette ki, hogy az EU például Türkmenisztánnak azt mondja, garantáljuk önöknek évente adott mennyiségű földgáz megvásárlását és ezt a mennyiséget az EU az egyes energiavállalatoknak licitálással eladja.
Így könnyebbé válna az, hogy az Európai Unió összehangolja energiapolitikáját külpolitikájával. Ilyen kapcsolat jelenleg nincs, mondta Barisch.
Az elképzelt szuperhálózatról pedig azt mondta: ,,infrastruktúrák építéséhez pénzre van szükség."

Jelenleg megvan a költségvetés egy transz-európai hálózathoz, de iszonyatosan hosszú ideig tart a megvalósítás, tette hozzá, majd beszámolt a tapasztaltakról: ,,már eddig is kiderült, hogy a határokon átnyúló tervezés rémálom, és az ilyen projektek igen lassan kerültek át a tervezőasztalról a gyakorlatba."
Ehhez tehát, mondta, az eddigieknél nagyobb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség a tervezésnél és a szabályozások terén. Az EU-nak minden bizonnyal energiabiztonsági költségvetésre van szüksége, azaz olyan pénzekre, amelyek kifejezetten az infrastruktúra kiépítését és energia szolidaritási intézkedések megtételét szolgálják. Legfőképpen pedig a tagállamok politikai akaratára van szükség, mondta végül Barysch asszony.

Ami a tagállamok politikai akaratát illeti, arról szinte naponta kapunk ízelítőt. Elég, ha arra gondolunk, Európa legbefolyásosabb államainak szinte mindegyike egymás után és egyenként köti meg újabb és újabb megállapodásaikat Moszkvával saját országa növekvő energiaigénye fedezésére, hiszen e kormányok tudják, hogy politikai létükkel játszanak, ha a fogyasztóknak - választóiknak - nem biztosítják a folyamatos energiaellátást.

Lovas István
Brüsszel

Forrás: Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legbefolyásosabb, szuperhálózatról, külpolitikájával, elképezelésekről, türkmenisztánnak, türkmenisztánnal, földgázvezetékek, energiafüggőségi, tervezőasztalról, infrastruktúrák, azerbajdzsánnal, tapasztaltakról, földgázfolyósón, együttműködésre, elképzelésekben, összekapcsoljon, szuperhálózatot, energiaellátást, földgázvezeték, infrastruktúra, olajbehozatala, költségvetésre, elképzeléseket, energiaigényét, jelentőségének, földgázellátás, diverzifikális, oroszországból, átláthatóságát, nyilvánosságra, dokumentumban, legérdekesebb, földgázimport, kontinentális, szolidaritási, bemutatásakor, közösség növekvő, tagállamok kölcsönös, elfogyasztott földgáz, orosz forrás, nagyra törő, olyan helyzetbe, külső szállítók, uniós Energiabiztonsági, unió „, balti országokban, tengerben létesített, észak-nyugat európai, rendelkezésre álló, kontinensen növelnék, megújuló forrásokból, elképzelések szerint, DIVERZIFIKÁLIS ÉS SZUPERHÁLÓZAT ÉPÍTÉS ÁLMOK MARADNAK-E AZ ÚJABB NAGYRATÖRŐ UNIÓS PROJEKTEK, Katinka Barysch, Európai Unió, Európai Bizottság, José Manuel Barroso, Szolidaritási Akciótervnek, Európai Reform Központ, Katinka Baryscht, Lovas István, Magyar Nemzet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Egyszerűen  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Beney Zsuzsa - Tavasz  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Muratáj  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  A végzet az  Az elfogadásnak...  William Shakespeare idézet  Mindenünk, amink van, amit sze...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  A keserű igazság  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Gárdonyi Géza - Április végén  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szent György napi hiedelmek, s...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Esti kép  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Az idő elsodorja létezésünk  Környezetvédelem  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Jó éjt  Facebookon kaptam  A végzet az  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Bella István: Zsoltár 
Bejegyzés Címkék
közösség növekvő, tagállamok kölcsönös, elfogyasztott földgáz, orosz forrás, nagyra törő, olyan helyzetbe, külső szállítók, uniós Energiabiztonsági, unió &#8222, balti országokban, tengerben létesített, észak-nyugat európai, rendelkezésre álló, kontinensen növelnék, megújuló forrásokból, elképzelések szerint, tervek szerint, unió legfontosabb, csővezetékek lefektetése, politikai feltételek, dokumentumban &#8211, uniós földgázimport, erőforrások kitermelését, afrikai forrásokat, dokumentum elsősorban, jelenlegi globális, uniós támogatási, bizottsági elképezelésekről, intézet által, közelmúltban kiadott, szakemberek körében, szakértő elmondta, bizottsági elképzelésekben, leginkább vitatott, saját nevében, külső beszállítóval, elképzelt szuperhálózatról, transz-európai hálózathoz, határokon átnyúló, ilyen projektek, eddigieknél nagyobb, szabályozások terén, tagállamok politikai, fogyasztóknak &#8211, folyamatos energiaellátást, legbefolyásosabb, szuperhálózatról, külpolitikájával, elképezelésekről, türkmenisztánnak, türkmenisztánnal, földgázvezetékek, energiafüggőségi, tervezőasztalról, infrastruktúrák, azerbajdzsánnal, tapasztaltakról, földgázfolyósón, együttműködésre, elképzelésekben, összekapcsoljon, szuperhálózatot, energiaellátást, földgázvezeték, infrastruktúra, olajbehozatala, költségvetésre, elképzeléseket, energiaigényét, jelentőségének, földgázellátás, diverzifikális, oroszországból, átláthatóságát, nyilvánosságra, dokumentumban, legérdekesebb, földgázimport, kontinentális, szolidaritási, bemutatásakor, szerkesztette, elfogyasztott, szénigényének, beszállítóval, tárgyalásokat, összehangolja, megvásárlását, szabályozások, energiaigénye, szélfarmokkal, szuperhálózat, fogyasztóknak, választóiknak, rendelkezésre, akciótervnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.